Positionera babyn korrekt i bäcken och livmoder med Aktiv Baby

Med hjälp av metoden Aktiv Baby kan du:
* Underlätta graviditetsrelaterade besvär som ryggsmärta, foglossning, sura uppstötningar etc.
* Om babyn har ett felaktigt läge i livmodern, t.ex. säte.
* Optimera babyns position i livmodern inför födseln och minska risken för långdragen förlossning, sugklocka, kejsarsnitt.
* I mina kurser ingår basövningar i Aktiv Baby.

Vad är Aktiv Baby?

Aktiv Baby (även kallat Spinning Babyn) är att skapa balans mellan livmoder, bäcken, muskler och ligament hos den gravida. Med vårt stillasittande och statiskt sittande liv blir våra bäcken stela och obalanserade och kan orsaka besvär vid en förlossning.  Genom att göra enkla övningar, ensam eller tillsammans med någon, skapas balans i livmoder och bäcken som ger mer plats så babyn lägger sig i optimal position inför förlossningen. Foster som ligger i säte eller tvärläge kan vändas till huvudbjudning (vilket är den absolut mest fördelaktiga förlossningsbjudningen) med hjälp av Aktiv Baby. När balans uppnås upplever kvinnan att graviditetsrelaterade problem minskar, t.ex. foglossning, ryggsmärtor, urinträngningar, sura uppstötningar och stressrelaterade livmodersammandragningar. 

Bensläppet
Bensläppet, efter en stund sjunker benet neråt

Varför Aktiv Baby?

För att en baby ska födas behövs värkar men även babyn har en aktiv roll genom att föda sig själv. Fostret måste göra olika rotationer och pressa sig neråt och hitta bästa vägen ut där det är minst motstånd i förlossningskanalen. För att fostret ska kunna göra det behöver det vara gott om plats och balans mellan dessa fyra: livmoder, bäcken, muskler och ligament. Här kan Aktiv Baby användas med framgång! Aktiv baby kan göra att förlossningen går snabbare framåt, att bebisen sjunker neråt och roterar som den ska och minska förlossningssmärtorna. På detta sätt kan kejsarsnitt och instrumentell förlossning undvikas. 
Flera förlossningskliniker använder sig av Aktiv Baby för just detta ändamål, bl.a. på Södertälje sjukhus. 

Barnmorska Sibelle är utbildad av Xana de Silva som utvecklade metoden Aktiv Baby i Sverige.

Vill ni få praktisk undervisning i Aktiv Baby för personalen på er klinik? Kontakta mig!

Xana utför "shaking the apple tree"

Berättelser om Aktiv Baby

Läs vad användare upplevt

Gravid i vecka 41, första barnet, igångsättning på sjukhus. Kvinnan har börjat få smärtsamma värkar med några minuters mellanrum. Hennes modermun är vinklad bakåt (sakralt riktad) och fortfarande bibehållen 1 cm och öppen för knappt 2 cm, barnets huvud står i bäckeningången. Alltså fortfarande tidigt i förlossningsförloppet. Hon har besvärande smärta i ländryggen. Samma status efter flera timmar. Kvinnan får utföra bensläppet 10 min på var sida. Första minutrarna känns jobbigt men efter en stund släpper det, hon tycker det känns riktigt skönt att ligga som hon ligger. Under övningen på andra sidan somnar hon till och värkarna glesar ut. Efter denna övning hjälper jag henne med modifierade katten i 3 andetag. Efter övningarna vill hon vila. Ryggen känns bättre. Det tar inte många minuter förens värkarna drar igång med helt annan känsla och styrka. Vi avvaktar en liten stund men kommer snart fram till att undersöka igen (nu har det gått 1,5 timme sen förra undersökningen). Modermunnen är nu centralt riktad, utplånad och öppen 5-6 cm! Hon är i aktiv födsel👍
Sibelle
Jag väntade mitt första barn. Babyn låg i säte mest hela tiden enligt barnmorskan. Jag hoppades in i det längsta att babyn skulle vända sig spontant. Vändningsförsöket som gjordes på sjukhuset var jättejobbigt. Jag kände hur min bebis stretade emot när läkaren försökte få henne att slå en kullerbytta. Vändningen misslyckades och vi fick en tid för kejsarsnitt drygt två veckor senare (de ville helst ta henne prick vecka 38+0 men jag lyckades förhala det till 38+4). Barnmorskan på mödravården föreslog att jag skulle luta en strykbräda mot soffans sits, lägga mig på den med huvudet neråt varje dag i 10-15 min. På kvällen före kejsarsnittet bullrade hon runt (det var hon bra på i vanliga fall också) så jag hade svårt att sova. Hade inte en tanke på att hon kanske vände sig. Och det hade inte läkaren heller för hon föddes med huvudet neråt vid kejsarsnittet. Det är över 25 år sen nu.
Karin
Aktiv Baby
.